İplikten Çözülenler Sergisi, İstanbul Modern’de
Tekstil malzemelerini kullanarak estetik ve kültürel anlatılar meydana getiren uluslararası sanatçıların çalışmalarını içeren “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” sergisi, Türkiye’den sanatçıların yapıtlarıyla İstanbul Modern’de… Almanya’nın köklü sanat kurumu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (ifa, Institut für Auslandsbeziehungen) işbirliği, Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla 22 Şubat–7 Temmuz 2019 tarihleri arasında izleyiciyle buluşan sergi, 18 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.
Eyüboğlu’ndan Doğançay’a 11 sanatçının eseri var
Türkiye’den 11 sanatçının 30’un üzerinde çalışmasına yer verilen sergi hem tekstil malzemesinin sanatsal ifade çeşitliliğini incelerken tarihsel, toplumsal ve kültürel anlamlarını da sorguluyor. Sergide Belkıs Balpınar, Hussein Chalayan, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şakir Gökçebağ, Gözde İlkin, Gülsün Karamustafa, Servet Koçyiğit, İrfan Önürmen, Sabire Susuz, Harald Schmidt Arşivi ve Ziya Tacir’in çalışmaları izleyiciyle buluşuyor.
Yazmacılıktan duvar halılarına uzanan farklı hikayeler
‘İplikten Çözülenler’ sergisinde Türkiye’de resim ile nakış, dokuma, yazmacılık geleneği arasında bir sentez kurgulayan ilk sanatçılardan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ürettiği yazmalar da yer alıyor. Sanatçının ürettiği yazma kalıplarının bir kısmı da ilk defa izleyiciyle buluşuyor. 1958 yılında mimar Turgut Cansever tarafından tasarlanan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sanatçı eşi Eren Eyüboğlu’yla birlikte 1975 yılındaki ölümüne kadar ev ve atölye olarak kullandığı mekândan, fotoğraf sanatçısı Ziya Tacir’in çektiği güncel fotoğraflar da sergide yer alan özel alanlardan biri olarak konumlanıyor. Sergide Burhan Doğançay’ın Aubusson halı dokuma atölyelerinde gerçekleştirdiği duvar halıları da dikkat çekiyor.
Sanatçı Şakir Gökçebağ’ın Goethe-Institut İstanbul’un desteğiyle Şark halılarını mekâna özgü olarak yeniden ve bu sergi için özel olarak ürettiği “Kozmos” adlı yapıtı da ‘İplikten Çözülenler’de yer alıyor.