Dijital yalnızlığı en iyi anlatana Sabancı’dan ödül
Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın 2019 yılı başvuruları başladı. “KısaFilm Uzun Etki” sloganı ile gerçekleştirilen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki teması “Dijital Yalnızlık”. Başvurular ise 22 Kasım 2019 tarihine kadar yapılabilecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve dijital yalnızlık sorununu anlatmaları gerekiyor. Eserler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yapacak.
1 kişi birden fazla eserle başvurabiliyor
Yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bir kişinin birden fazla eser ile başvurabileceği yarışmaya daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserler kabul edilecek. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor. Dijital yalnızlık sorununu en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 20 bin TL, ikincisine 15 bin TL, üçüncüsüne 10 bin TL verilecek. Yarışmaya kisafilmuzunetki.org adresinden başvurulabiliyor.
Gençlerin sanat ve spora da yönlenmeleri gerekiyor
Günümüzün hızlı dünyasında günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan teknolojinin, amacına yönelik kullanıldığında hayatı kolaylaştıran, gelişimin yolunu açan bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Teknolojiyi ihtiyaçlarımız için bir araç olarak kullanmak yerine amaca dönüştürdüğümüz noktada, özellikle gençleri tehdit eden ‘dijital bağımlılık’ riski ortaya çıkıyor. ‘Dijital bağımlılık’ bireyleri sosyal ve psikolojik yalnızlığa itiyor, önemli sorunlara yol açıyor. Manchester Üniversitesi tarafından 55 bin kişi ile yapılan ‘Yalnızlık Çalışması’ araştırması da 16-24 yaşları arasındaki gençlerin dijital bağımlılığa bağlı yalnızlık duygusuna sahip olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Gençleri kısıtlamak yerine teknolojinin doğru kullanımı konusunda bilinçlendirmek gerektiğini belirten Safkan, “Bu nedenle bu yıl kısa film yarışmamızın temasını ‘Dijital Yalnızlık’ olarak belirledik. Başarılı ve yaratıcı genç sinemacılarımızın bu konuda ortaya koyacakları çarpıcı eserler aracılığıyla gençleri teknolojiyi ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaya, artan zamanlarında da sanatla, sporla daha fazla ilgilenmeye teşvik etmek istiyoruz” diye konuştu.